ریشه زنی فرش دستباف یکی از خدماتی است که توسط قالیشویی های مجهز ارائه می شود، زمانی که ریشه فرش دستباف شما دچار پوسیدگی و پارگی شده باشد علاوه بر ظاهر نامناسبی که به خود میگیرد پس از مدتی موجب پارگی فرش شما خواهد شد پس بهتر است آن را به یک قالیشویی معتبر بسپارید تا ریشه آن را تعمیر کنند.
ریشه زنی فرش دستباف چیست؟
فرش های دستباف در انتهای دو طرف خود یک قسمت بافته شده سفید رنگ دارند که امتداد چله فرش است و به آن ریشه فرش گفته می شود. این ریشه های فرش مسئول محافظت از تار و پود و الیاف فرش هستند و طوری بافته می شوند که این الیاف گره خورده را در جای خود نگه دارند و مانع از هم گسستگی الیاف و در نتیجه پاره شدن فرش شوند. اما گاهی بر اثر عوامل مختلفی این ریشه ها دچار آسیب می شوند که در این صورت باید این ریشه ها ترمیم و تعمیر شوند که به این کار، ریشه زنی فرش دستباف گفته می شود.
عواملی که موجب خرابی ریشه فروش فرش دستباف می شوند عبارتند از:
حمل و نقل نامناسب خرید فرش دستباف
شستشوی غیر اصولی فرش و استفاده از مواد شوینده قوی
نگهداری فرش در مکان نامناسب مانند جای مرطوب و یا در معرض نور مستقیم خورشید
زمانی که به این موارد توجه نشود ریشه فرش دستباف دچار خرابی و پوسیدگی خواهد شد و در این صورت باید ریشه زنی فرش دستباف روی آن انجام گیرد.( برای مطالعه بیشتر درباره رفوگری)
ریشه فرش چیست؟
همانطور که گفته شد ریشه فرش ادامه نخ های چله فرش می باشد، یعنی در هنگام شروع بافت فرش مقداری از چله را رها می کنند و از چند متر بالاتر شروع به بافت فرش می کنند و در انتهای بافت نیز به همین ترتیب چند متر بالای چله را رها می کنند و هیچ بافتی روی آن انجام نمی دهند، و پس از اتمام بافت فرش این قسمت های چله را با روش های مختلفی گره میزنند و سپس قیچی می کنند و به این قسمت ها ریشه لکه بری فرش گفته می شود.
شاید برای بسیاری از مردم این سوال پیش بیاید که چرا چنین کاری را انجام می دهند؟ در جواب باید گفت: تصور کنید برای رفو فرش هیچ ریشه ای در ابتدا و انتهای آن در نظر گرفته نشود و از همان ردیف اول چله تا ردیف آخر الیاف فرش بافته شود، در این صورت پس از مدتی استفاده و راه رفتن روی فرش این الیاف از ابتدا و انتهای فرش جدا می شوند زیرا هیچ نگهدارنده ای برای آنها در نظر گرفته نشده است، و همین امر سبب پارگی فرش خواهد شد. پس برای همین است که برای فرش ریشه بافته می شود و به هنگام خرابی آن نیز می گویند سریعا باید ریشه زنی فرش دستباف و ماشینی برای آن انجام شود تا از ورود آسیب های جدی به لکه فرش دستباف و ماشینی جلوگیری کند.
قالیشویی طره در مناطق شهرک غرب، اقدسیه، تجریش، سعادت آباد، شمال تهران ،لواسان ، تهران ، نیاوران ، دولت ، لواسانات ، آماده خدمت رسانی می باشد.
ریشه زنی فرش چیست؟
ریشه زنی فرش چیست؟
اگر تا کنون نام ریشه زنی فرش دستباف را شنیده اید اما نمیدانید معنای آن چیست و توسط چه کسانی انجام می شود تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بیشتر ما درباره ریشه فرش اطلاعات اندکی داریم و می دانیم که ریشه فرش امتداد چله فرش است که وظیفه آن محافظت و مستحکم نگه داشتن الیاف فرش است. اما گاهی اتفاق می افتد که این ریشه ها بر اثر عوامل مختلف دچار پوسیدگی و خرابی می شود و باید تعمیر شوند که به این تعمیر ریشه فرش، ریشه زنی فرش گفته می شود که توسط بافنده های فرش انجام می شود.
انواع ریشه فرش چیست؟
ریشه فرش با توجه به نوع فرش که دستباف است یا ماشینی، به انواع مختلفی تقسیم می شود و ریشه های فرش دستباف عبارتند از:
- زنجیره ای
- توری
- گیس بافت
- ساده
- تار پیچیده
- گره دار
و انواع دیگری مانند اریب، پنجره ای و … .
البته برای قیمت شست و شوی فرش های ماشینی نیز می توان از این مدل ریشه ها استفاده کرد اما ریشه های فرش ماشینی معمولا از نوع ساده هستند.
چرخ ریشه زنی فرش چیست؟
چرخ ریشه زنی فرش چیست؟
چرخ ریشه زنی فرش یک نوع چرخ مانند چرخ های خیاطی اما مقاوم تر و قدرتمندتر از آن می باشد که از آن برای دوخت ریشه های آماده بر روی فرش و متصل کردن آنها به چله فرش استفاده می شود.
این نوع چرخ ها باید قابلیت اتصال سوزن های ضخیم را داشته باشند زیرا برای دوختن ریشه فرش باید از سوزن های ضخیم استفاده شود تا قدرت عبور از تار و پود فرش را داشته باشد. این چرخ ها دارای مدل های مختلفی هستند که یکی از آنها چرخ ریشه زنی یا دستگاه ریشه زنی مخصوص تعرفه شست و شوی فرش دایماکو می باشد.
نکات برای انتخاب ریشه فرش
ریشه فرش مهمترین قسمت فرش است به همین دلیل به هنگام خراب شدن آن باید آن را تعمیر کنید اما اگر میزان این خرابی زیاد باشد باید از ریشه جدید بجای آن استفاده کنید که به هنگام انتخاب نوع ریشه جدید باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
اگر در زمینه فرش و بافت فرش تجربه و مهارت ندارید، انتخاب ریشه را بر عهده فردی متخصص بگذارید
اگر قصد استفاده از ریشه های آماده را دارید به کیفیت آن دقت کنید
بهترین کار برای ریشه زنی فرش سپردن فرش به قالیشویی است
ریشه فرش ماشینی
ریشه فرش ماشینی نیز مانند ریشه فرش دستباف است یعنی همان امتداد چله فرش است و دقیقا کار ریشه فرش دستباف را انجام می دهد اما با توجه به اینکه چله کشی شستن فرش دستباف با نخ های ضخیم تر انجام می شود در نتیجه ریشه های این فرش نیز ضخیم تر از ریشه فرش ماشینی می باشد.
همچنین نحوه ریشه زنی فرش دستباف با ریشه زنی فرش ماشینی متفاوت است زیرا ریشه زنی فرش دستباف نیاز به مهارت و دقت بالایی دارد و فرد باید ابتدا نوع گره ها و نخ های چله فرش را بشناسد و سپس اقدام به ریشه زنی متناسب با این نخ ها و گره ها کند، اما ریشه فرش ماشینی حتی به صورت آماده نیز در بازار موجود است.
آموزش ریشه زنی فرش دستباف
برای اینکه ریشه زنی فرش دستباف را بیاموزید ابتدا باید نوع بافت فرش را بدانید تا بتوانید متناسب با آن ریشه فرش را نیز ببافید، ریشه های فرش و روش های ریشه زنی فرش دستباف به انواع مختلفی تقسیم می شوند اما رایج ترین روش ریشه زنی فرش دستباف روش مغزی و روش بطلمه است که بافت هر یک از آنها به شرح زیر می باشد:
- روش بطلمه؛
در روش بطلمه ابتدا باید یک نخ متناسب با نخ چله انتخاب شود، سپس یک سوزن بزرگ که بتوان آن را به راحتی وارد گره های فرش کرد انتخاب کرده و نخ را داخل سوزن کنید، اکنون باید از قسمت انتهایی فرش (یکی دو ردیف مانده به انتهای فرش) شروع کنید به بافت ریشه و چند ردیف ریشه ببافید تا از محکم شدن آن مطمئن شوید.
- روش مغزی؛
روش مغزی نیز یکی دیگر از روش های ریشه زنی فرش دستباف است که در این روش باید ابتدا بر روی یک میله چوبی یا آهنی تعدادی میخ را با فاصله از هم بکوبید، سپس فرش را مقابل این میله قرار دهید و از یک نخ چله و یک سوزن و نخ دیگر (مانند روش بالا) استفاده کنید، یک سر نخی که آزاد است را به میخ گره بزنید و سر دیگر آن را توسط سوزن نخ به انتهای فرش بدوزید، این کار را تا انتهای فرش انجام دهید و سعی کنید محل های دوخت نخ کاملا مجاور یکدیگر باشند، زمانی که به انتهای فرش رسیدید نخ ها را از میخ قیچی کنید و با یکی از روش های گره زنی آنها را گره بزنید و چند ردیف این کار را انجام دهید تا محکم شود.
البته همانطور که گفته شد روش های زیادی برای تعمیر ریشه و ریشه زنی فرش دستباف وجود دارد اما دو روش بررسی شده در بالا از ساده ترین روش ها بودند اما همین موارد نیز نیاز به پیش زمینه و اطلاعاتی راجع به نحوه بافت فرش دارد.
قیمت ریشه زنی فرش دستباف
فرش های دستباف جزو حساس ترین و ارزشمندترین فرش ها هستند و ریشه زنی آنها نیز نیازمند مهارت در این زمینه می باشد زیرا همانطور که در عناوین قبلی گفته شد فردی که قصد ریشه زنی فرش دستباف را دارد باید ابتدا نوع و جنس نخ ها و گره های فرش را بشناسد و سپس اقدام به ریشه زنی کند، به همین دلیل نمی توان برای این کار قیمت مشخصی تعیین کرد.
علاوه بر این قیمت ریشه زنی فرش دستباف به میزان خرابی ریشه فرش نیز بستگی دارد و ابتدا فرش باید توسط کارشناس بررسی شود و سپس هزینه آن محاسبه شود.
ریشه زنی فرش ماشینی در قالیشویی
یکی از خدماتی که توسط قالیشویی های مجهز ارائه می شود، ریشه زنی فرش های ماشینی است که معمولا از ریشه های آماده برای این کار استفاده می کنند و به وسیله چرخ ریشه زنی آن را به فرش می دوزند تا وظایف ریشه قبلی را انجام دهد و از تار و پود فرش محافظت کند، و یا از یکی از روش های بافت ریشه برای ریشه زنی فرش ماشینی استفاده می کنند.
قیمت ریشه زنی فرش ماشینی در قالیشویی
قیمت ریشه زنی برای فرش های ماشینی با توجه به اینکه از چه نوع ریشه ای برای آن استفاده می شود متفاوت خواهد بود، مثلا اگر از ریشه های آماده استفاده شود یک قیمت، و اگر از روش های بافت ریشه استفاده شود یک قیمت خواهد داشت، همچنین این قیمت به میزان خرابی ریشه نیز بستگی دارد.
ریشه زنی برای فرش های دستی در کارخانه قالیشویی
ریشه زنی فرش های دستباف نیز در قیمت قالیشویی ها انجام می شود که در این مورد دیگر نمی توان از ریشه های فرش آماده استفاده کرد و باید حتما با توجه به نوع بافت فرش یک روش برای بافت ریشه نیز انتخاب شود، با توجه به حساس و ارزشمند بودن فرش های دستباف این کار حتما توسط افراد ماهر در قالیشویی ها انجام می شود.
قیمت ترمیم ریشه فرش
همانطور که گفته شد زمانی که ریشه فرش دچار آسیب شدید نشده باشد آن را تعویض نمی کنند بلکه فقط ترمیم می کنند، قیمت ترمیم ریشه فرش به عوامل مختلفی از جمله نوع فرش، نخ چله، میزان خرابی، نوع بافت فرش و از این قبیل عوامل بستگی دارد و با در نظر گرفتن تمام این موارد قیمت نهایی ترمیم ریشه فرش محاسبه می شود.
انواع مدل ریشه های فرش دستباف
ریشه های فرش های دستباف به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
- ریشه ساده: در این روش سر ریشه ها هیچ نوع بافت و گره ای ندارد و آزاد است به همین دلیل این نوع ریشه چندان مناسب نیست زیرا پس از مدت کوتاهی خراب و ساییده می شود.
- ریشه گره دار: همانطور که از نام آن پیداست در این روش ریشه ها به دسته های چندتایی تقسیم شده و هر دسته را به یکدیگر گره میزنند.
- ریشه توری: در این روش تار و پود های فرش به یکدیگر بافته می شوند و حالت توری پیدا میکنند.
- ریشه زنجیره ای: در این روش تارها و پودها به صورت حلقه وار از درون یکدیگر رد می شوند و در انتهای کار این حلقه ها را از یکدیگر باز می کنند و دو سر آنها را گره میزنند.
- ریشه گیس بافت: این روش از روش های دشوار بافت ریشه است که در آن ابتدا باید نخ های ریشه را به دسته های سه تایی تقسیم کنند و به یکدیگر ببافند و انتهای آنها را با نخ گره بزنند و سپس به انتهای چله فرش متصل کنند.
- ریشه تار پیچیده: زمانی که می خواهند چله کشی کنند نخ های چله را به دور تیرک دار می پیچانند و پس از اتمام کار آن را از دور تیرک جدا می کنند و به این ترتیب ریشه فرش به شکل حلقه ای بافته می شود.
ریشه زنی فرش دستباف در قالیشویی
ریشه زنی فرش دستباف یک کار هنرمندانه است که باید حتما توسط اساتید قالیباف انجام شود اما شاید یافتن چنین افراد ماهری دشوار باشد به همین دلیل قالیشویی های مجهز اقدام به جذب چنین افرادی نموده اند تا در صورتی که ریشه فرش شما نیاز به تعمیر داشته باشد فرش خود را به قالیشویی آنلاین بسپارید و ایشان کار ریشه زنی فرش شما را در سریعترین زمان، بدون وارد کردن کوچکترین آسیبی به بافت فرش انجام دهند.
ریشه فرش را چگونه ببافیم؟
انواع ریشه های فرش و نحوه ریشه زنی به وسیله برخی از آنها در بالا بررسی شد پس اگر قصد دارید ریشه فرش خود را ببافید می توانید از یکی از این روش ها استفاده کنید اما بهترین و آسان ترین راه سپردن فرش به نزدیکترین قالیشویی برای تعمیر ریشه و ریشه زنی آن می باشد، زیرا در این صورت مطمئن هستید که به بافت های فرش هیچ آسیبی نمی رسد و ریشه فرش شما با روشی درست بافته می شود.
پاک کردن لاک – طره چیست – قالیشویی لواسان – ریختن شیر روی فرش – طره به چه معناست – پاك كردن قهوه از روي فرش – نکات مهم در خرید فرش ماشینی – پاك كردن لاك از روي فرش با تینر – پاك كردن لاك از روي فرش – قیمت ریشه زنی فرش دستباف – پاك كردن لاك از روي فرش – ریشه زنی فرش
سوالات متداول ریشه زنی فرش دستباف
ریشه زنی فرش دستباف چیست؟
فرش های دستباف در انتهای دو طرف خود یک قسمت بافته شده سفید رنگ دارند که امتداد چله فرش است و به آن ریشه فرش گفته می شود. این ریشه های فرش مسئول محافظت از تار و پود و الیاف فرش هستند و طوری بافته می شوند که این الیاف گره خورده را در جای خود نگه دارند و مانع از هم گسستگی الیاف و در نتیجه پاره شدن فرش شوند. اما گاهی بر اثر عوامل مختلفی این ریشه ها دچار آسیب می شوند که در این صورت باید این ریشه ها ترمیم و تعمیر شوند که به این کار، ریشه زنی فرش دستباف گفته می شود.
ریشه فرش ماشینی چیست ؟
ریشه فرش ماشینی نیز مانند ریشه فرش دستباف است یعنی همان امتداد چله فرش است و دقیقا کار ریشه فرش دستباف را انجام می دهد اما با توجه به اینکه چله کشی فرش دستباف با نخ های ضخیم تر انجام می شود در نتیجه ریشه های این فرش نیز ضخیم تر از ریشه فرش ماشینی می باشد.
همچنین نحوه ریشه زنی فرش دستباف با ریشه زنی فرش ماشینی متفاوت است زیرا ریشه زنی فرش دستباف نیاز به مهارت و دقت بالایی دارد و فرد باید ابتدا نوع گره ها و نخ های چله فرش را بشناسد و سپس اقدام به ریشه زنی متناسب با این نخ ها و گره ها کند، اما ریشه فرش ماشینی حتی به صورت آماده نیز در بازار موجود است.
انواع مدل ریشه های فرش دستباف ؟
ریشه های فرش های دستباف به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
- ریشه ساده: در این روش سر ریشه ها هیچ نوع بافت و گره ای ندارد و آزاد است به همین دلیل این نوع ریشه چندان مناسب نیست زیرا پس از مدت کوتاهی خراب و ساییده می شود.
- ریشه گره دار: همانطور که از نام آن پیداست در این روش ریشه ها به دسته های چندتایی تقسیم شده و هر دسته را به یکدیگر گره میزنند.
- ریشه توری: در این روش تار و پود های فرش به یکدیگر بافته می شوند و حالت توری پیدا میکنند.
- ریشه زنجیره ای: در این روش تارها و پودها به صورت حلقه وار از درون یکدیگر رد می شوند و در انتهای کار این حلقه ها را از یکدیگر باز می کنند و دو سر آنها را گره میزنند.
یک پاسخ
ممنون از سایت خوبتون .