رفو فرش

دسته بندی ها
دسته‌ها
رفو - فرش - قالیشویی - طره

آنچه در این مقاله می خوانیم :

رفو فرش چیست؟

وسایل رفو فرش

رفو فرش سوخته

رفو فرش های دستباف و ماشینی یکی از خدماتی است که توسط قالیشویی های مجهز ارائه می شود. فرد رفوگر ابتدا نوع فرش و میزان خرابی آن را بررسی می کند و سپس از روش های مختلف برای رفو و تعمیر فرش استفاده می کند و به این ترتیب فرش شما جانی دوباره می گیرد.

رفو فرش چیست؟

رفو فرش چیست؟

رفو فرش یعنی ترمیم و تعمیر آسیب های به وجود آمده بر روی الیاف و تار و پودهای انواع لکه بری فرش و قالی. این یک امر طبیعی است که هر وسیله ای پس از مدتی استفاده خراب شود و نیاز به تعمیر داشته باشد به خصوص وسیله ای مانند فرش که یک زیر انداز است و دائما روی آن رفت و آمد می شود. زمانی که یک وسیله خراب می شود آن را نزد یک فرد متخصص میبرند تا تعمیرش کند، زمانی که فرش آسیب می بیند و پاره می شود نیز باید آن را نزد فرد متخصص در زمینه فرش ببرند تا کار تعمیر فرش را انجام دهد.

پس رفو فرش کار هر شخصی نیست و فرد باید تمام روش های بافت لکه فرش را به صورت کامل آموزش دیده باشد تا بتواند با توجه به روش بافت و نوع گره های فرش آن را رفو کند.

رفوگری فرش ماشینی

رفوگری فرش ماشینی

بنا به دلایل مختلفی مانند شستشوی نامناسب، استفاده از مواد شوینده نامناسب، عدم احتیاط به هنگام حمل و نقل و … ممکن است فرش ماشینی دچار آسیب و پارگی شود که در این صورت نیاز به رفو دارد. رفو فرش از ورود آسیب های بیشتر به فرش جلوگیری می کند و همچنین با این کار فرش شما مانند روز اول سالم و نو می شود و دیگر نیاز به صرف هزینه اضافه برای خرید یک فرش جدید نخواهید داشت.

رفو فرش ماشینی به چند صورت انجام میگیرد:

  • اگر شیرازه ها یا ریشه های فرش آسیب دیده باشد رفوگر آنها را تعمیر می کند که به آن تعمیر ریشه و شیرازه فرش گفته می شود.
  • اگر فرش پوسیده شده باشد و همین موضوع سبب پارگی آن شده باشد نیز رفوگر قسمت های پوسیده و پاره شده را ترمیم و تعمیر می کند.
  • اگر چله و نخ های چله فرش دچار آسیب شده باشد نیز رفوگر با روش های مختلفی چله فرش را ترمیم می کند تا از پیشرفت آسیب و رسیدن به گره ها و تار و پود فرش جلوگیری کند.
  • اگر قسمتی از فرش دچار سوختگی شده باشد نیز نیاز به رفو خواهد داشت که این مورد روش خاص خود را دارد و در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

تمام این موارد رفو فرش امروزه توسط قالیشویی های مجهز نیز انجام می شوند

رفو - فرش - قالیشویی - طره

رفوگری فرش دستباف

رفوگری فرش دستباف

فرش دستباف یکی از هنرهای خاص ایرانیان است که ارزش مادی و معنوی زیادی دارد همچنین بافت آن نیز نیازمند صرف وقت و زحمت زیاد می باشد به همین خاطر خراب شدن آن امری بسیار ناراحت کننده است زیرا چنین فرش هایی ممکن است یک هدیه یا یادگاری برای شخص باشند، و یا شخص به دلیل زحمت و وقت زیادی که صرف بافت این فرش کرده است علاقه زیادی به آن داشته باشد اما به دلیل استفاده نامناسب و یا قرار دادن آن در مکان نامناسب فرش دچار آسیب شود، در چنین مواقعی به واسطه رفو می توان عیوب فرش را رفع کرد و دوباره برای سالیان طولانی آن را به عنوان یادگاری نگهداری کرد به همین دلیل رفو فرش های دستباف نیز ارزشمند است.

عیوبی که ممکن است در فرش های دستباف به وجود بیاید عبارتند از:

  • عیوب مربوط به دارکشی و چله فرش
  • عیوب مربوط به ریشه و شیرازه فرش
  • عیوب مربوط به بافت فرش مانند پارگی، سوختگی، بید زدگی، پوسیدگی و …
  • عیوب مربوط به تغییر رنگ و مخلوط شدن رنگهای فرش

که فقط عیوب مربوط به بافت فرش با رفو رفع می شود و سایر موارد نیازمند عملیاتی غیر از رفو هستند.

رفو فرش سوخته

فرش های ماشینی و دستباف ممکن است در اثر سهل انگاری دچار سوختگی با مواد داغ گوناگون مانند سیگار، اتو، ذغال، ظرف داغ و … شوند که اگر مقدار این سوختگی کم باشد می توان از روش های خانگی برای رفع آن استفاده کرد اما اگر میزان سوختگی عمیق باشد باید توسط رفوگر ماهر تعمیر و ترمیم انجام گیرد.

روش خانگی ترمیم فرش سوخته به شرح زیر است:

می توانید بر روی محلی از فرش که دچار سوختگی شده است مقداری یخ بگذارید تا پرزهای آن به حالت قبلی خود بازگردند و سپس به وسیله ناخن گیر یا یک کاتر پرزهایی را که زرد رنگ شده اند را بچینید و یا یک دستمال آغشته به آب اکسیژنه بر روی آن قسمت بکشید، فقط دقت کنید که این روش در صورتی کاربرد دارد که مقدار سوختگی سطحی باشد و فقط قسمت بالایی پرزهای فرش تغییر رنگ داده باشند.

اما در صورتی که عمق سوختگی زیاد باشد رفوگر عملیات رفو روی آن انجام می دهد به این ترتیب که ابتدا تمام تار و پود و الیاف قسمت سوخته را از ته به وسیله قیچی مخصوص قیچی می کند و سپس به وسیله الیاف جدید متناسب با الیاف اصلی فرش، آن قسمت ها را پر می کند.

به طور کلی رفو فرش سوخته کار دشواریست و تا زمانی که فرد مهارت کافی در این زمینه نداشته باشد نمی تواند آن را رفو کند.

بنر - تماس با ما

بیشترین آسیب دید‌گی‌های فرش دستباف :

بر اساس تجربیات مشاهده شده مربوط به ساییدگی، پوسیدگی، بیدخوردگی و تداخل رنگ است.

_ فرش دستباف را روی سطح هموار مانند سنگ، سرامیک، موزائیک، و پارکت پهن شود، این سطح باید صاف، خشک و عاری از گرد و خاک باشد.

_ نباید فرش دستباف بر روی سطح گچی، خاکی یا آهکی گسترده شود، این مواد به علت قلیایی بودن باعث تجزیه پشم و ابریشم خواهند شد. هر چند فرش دستباف به اندازه کافی سنگین بوده و این امر جابجایی آن را محدود کند، ولی در طول زمان ممکن است که در یک جهت حرکت کند، در این صورت برای جلوگیری از حرکت فرش می‌توان از ترمز فرش که به صورت قطعه‌ای از لاستیک خاص است که در زیر فرش قرار می‌گیرد از حرکت آن جلوگیری کرد.

_ از قرار دادن اشیای سنگین و دارای پایه‌های باریک مانند مبلمان بر روی فرش دستباف خودداری کنید، این امر باعث فشرده شدن فرش دستباف شده و در طولانی مدت ممکن است که اثر آن از بین نرود. در صورتیکه به اجبار باید این کار انجام شود بهتر است با قراردادن زیر مبلی(چوبی یا پلاستیکی) زیر پایه مبل نیروی وارده را پخش کرده تا آسیب کمتری ایجاد کند و حداقل ماهی یکبار محل پایه مبل را تغییر داده شود.

_ راه رفتن مداوم بر روی قسمت خاصی از فرش باعث ساییدگی فرش در آن محل خواهد شد که برای جلوگیری از این اتفاق می بایست حداقل هر شش ماه یک بار بسته به میزان تردد فرش را سر و ته کرده تا پرزهای فرش امکان یابند که به حالت اولیه بر گشته و مقاومت بیشتری داشته باشند.

_ ریشه‌های فرش در صورتی که تردد زیادی روی آنها صورت گیرد، ممکن است آسیب ببینند، بهتر است در این صورت ریشه‌ها را با پارچه پنبه‌ای لفافه دوزی شود.

_ از قراردادن گلدان‌یا درختچه بر روی فرش و یا کنار آن خودداری شود، چراکه اغلب پوسیدگی فرش ناشی از آب اضافی‌های گلدان است.

_ نباید از مواد سفید کننده برای شستشوی فرش یا ریشه آن استفاده شود، چرا که این مواد باعث پوسیدگی زود هنگام فرش خواهد شد.

_ از قراردادن فرش دستباف در زیر نور مستقیم خورشید مثلا کنار پنجره خودداری شود، در صورت لزوم می توان از رو فرشی برای محافظت فرش استفاده کرد و بهتر است که هر دو تا سه ماه یکبار برای جلوگیری از دو رنگی فرش آن را سروته کرد.

_ نظافت فرش از نظر گرد و خاک و آشغال کنترل شده و در صورت لزوم با استفاده از جاروبرقی ساده(بدون برس) آن را جارو کنید. توجه کنید هر قد فرش کمتر جارو شود، عمر آن بیشتر خواهد بود بنابراین فقط در مواقع لزوم این کار انجام شود.

_ با استفاده از جاروی برقی برس دار و یا جاروی دستی، سطح فرش را جارو بزنید، دقت شود در صورت استفاده از جاروی برقی برس دار از استفاده آن در قسمت ریشه ها خودداری شود، چراکه ممکن است ریشه درون برس جارو گیر کرده و باعث صدمه دیدن ریشه‌ها شود. آخرین مرحله جاروکشی در جهت خواب فرش باشد تا پرزهای فرش مرتب شده و نقوش وضوح خود را بدست آورند.

_ هر دو یا سه سال، فرش خود را کنترل و در صورت نیاز آن را بشویید. دقت شود هر قدر میزان شستشوی فرش کمتر باشد عمر فرش بیشتر خواهد شد و بنابراین فقط در مواقع لزوم فرش را بشویید، در صورت تمایل می توانید با استفاده از شامپوی مخصوص فرش البته با نام‌های معتبر و دارای پروانه ساخت استفاده کنید.

_ بهتر است برای شستشوی خانگی از جاروهای برقی مخصوص که دارای قدرت کشندگی مواد خشک و مرطوب است استفاده کنید تا رطوبت درون فرش باقی نماند، پس از شستن فرش لازم است که حداقل به مدت دو ساعت پنجره‌ها باز گذاشته شود تا فرش کاملا خشک شود.

_ اگر سطح فرش در اثر آلودگی هوا سیاه و کثیف شده بجای شستشوی کامل می توان مقدار کمی شامپو فرش را در یک ظرف آب ریخته با دست خوب به هم زده تا کف کند.

_ همچنین با استفاده از کیسه برنج از جنس pp سفید فقط کف روی ظرف را برداشته و با آن سطح فرش را از سمت بالا به طرف پایین (در جهت خواب فرش) چند بار روشویی شود.

_ باید با استفاده از پارچه سفید مرطوب (در جهت خواب فرش) ماده شوینده از سطح فرش پاک شود همچنین باید مراقب بود آب و مواد شوینده به مغز فرش نفوذ نکند و حتما کامل خشک شود

اهمیت رفو کردن فرش

رفوی فرش اهمیت زیادی دارد؛ دلیل آن هم این است که توسط رفو نواقص دستباف برطرف شده و می‌توان به مدت بیشتری از آن استفاده کرد. برخی از فرش‌ها به دلیل قدمت طولانی، ارزش بالایی دارند. این فرش‌ها را می‌توان توسط رفوی فرش اصلاح کرده و مجددا مورد استفاده قرار داد. به طور کلی از آنجایی که قیمت فرش روز به روز در حال افزایش بوده و جزو کالاهای نفیس به حساب می‌آید، بهتر است به موقع نسبت به رفوی آن اقدام کرد تا از آسیب‌های بیشتر آن جلوگیری شود.

رفو کردن فرش در منزل

اگر به قالیشویی و مراکز معتبر جهت رفوی فرش دسترسی نداشتید، می‌توانید این کار را در خانه انجام دهید. برای رفوی فرش در منزل باید در ابتدا فرش را به خوبی شستشو دهید و بعد از آن بخش‌های پوسیده را جدا کنید. سپس با استفاده از ابزارهای مناسب مانند سوزن رفوگری به ترمیم بخش‌های پاره و آسیب دیده بپردازید. نخی که برای دوخت بخش آسیب دیده استفاده می‌شود، باید با بخش پاره شده هماهنگ باشد. برای همین اگر در زمینه رنگرزی تخصصی ندارید، بهتر است این کار را به افراد متخصص بسپارید. قالیشویی طره با کادری مجرب، رفوگری فرش‌هایتان را به خوبی انجام داده و در کمترین زمان ممکن تحویلتان خواهد داد.

قالیشویی طره در مناطق شهرک غرب، اقدسیه، تجریش، سعادت آباد، شمال تهران ،لواسان ، تهران ، نیاوران ، دولت ، لواسانات ، آماده خدمت رسانی می باشد.

نحوه رفو فرش

نحوه رفو فرش

روش رفوگری فرش با توجه به عوامل مختلفی معین می شود مانند اینکه فرش دستباف است یا ماشینی، آسیب فرش از کدام نوع است (سوختگی، پوسیدگی و …)، میزان خرابی چقدر است و عوامل دیگر.

اما روش کلی رفو به شرح زیر است:

  1. غبارگیری و پاک کردن فرش از آلودگی ها
  2. قیچی کردن الیاف قسمت آسیب دیده فرش
  3. گره زنی و بافت الیاف جدید در قسمت آسیب دیده
  4. هم سطح کردن الیاف جدید با سطح فرش

که تمام موارد باید حتما توسط افراد متخصص انجام شود پس اگر مهارت کافی ندارید هرگز خودسرانه دست به تعمیر فرش دستباف نزنید زیرا ممکن است میزان خرابی آن بیشتر شود.

 

وسایل رفو فرش

رفوگری فرش نیز مانند هر کار دیگری نیازمند وسایل خاصی است که این وسایل عبارتند از:

  • ابزار برش

همانطور که از نام آن پیداست ابزاری است که برای برش زدن الیاف آسیب دیده فرش مورد استفاده قرار می گیرد.

  • سوزن

سوزنی که برای رفوگری فرش مورد استفاده قرار می گیرد نوعی سوزن مخصوص است که به آن جوالدوز نیز گفته می شود، و یا سوزن خمیری است.

  • انگشتی

نوعی محافظ فلزی مخصوص انگشت است که از فرو رفتن سوزن به انگشت رفوگر جلوگیری می کند.

  • نخ لنین

از این نخ به دلیل مقاومت بالایی که دارد برای رفو قسمت های مختلف فرش استفاده می شود، نخ لنین در انواع رنگ ها در بازار موجود می باشد.

  • خامه فرش بافی

خامه فرش بافی نیز نوعی نخ مستحکم و مقاوم است که برای رفو قسمت های مختلف فرش مورد استفاده قرار می گیرد.

 

البته این ابزارها و به خصوص نخ ها با توجه به نوع فرش می توانند متفاوت باشند.

بنر - تماس با ما

قیمت رفو فرش

قیمت رفو فرش

با توجه به اینکه رفو فرش یک کار هنرمندانه و تخصصی است، توسط افرادی که در این کار مهارت دارند انجام می شود اما بهترین مکان که می توانید فرش خود را برای رفو به ایشان بسپارید یک قالیشویی مجهز و معتبر است.

قالیشویی ها نرخ مشخصی برای رفوگری فرش ندارند و پس از بررسی فرش می توانند هزینه آن را به شما بگویند زیرا عوامل مختلفی بر این قیمت تاثیر دارند مانند نوع فرش و میزان آسیبی که به فرش وارد شده است. همچنین اتحادیه قالیشویان نیز نرخ مشخصی برای این کار در نظر نگرفته است و آن را بر عهده قالیشویی گذاشته است.

رفو - فرش - قالیشویی - طره

در ضمن شما می توانید برای رفو فرش خود از قالیشویی درخواست رفو در محل داشته باشید تا ایشان رفوگران خود را به آدرس شما بفرستند و فرش شما در سریعترین زمان رفو و تعمیر شود.( برای مطالعه بیشتر درباره قیمت قالیشویی)

پاك كردن قهوه از روي فرش – تخته كجي – پاك كردن لاك از روي فرش – پاك كردن لاك از روي فرش با تینر – پاك كردن لكه قدیمی از روي فرش – پاک کردن لاک از روی فرش – نزدیکترین قالیشویی به من – حشره فرش – ترمیم ریشه فرش در منزل – پاك كردن لاك از روي فرش ماشینی – پاک کردن لاک – طره چیست – پاك كردن لكه قدیمی قهوه از روي فرش – قالیشویی لواسان – ریختن شیر روی فرش – قیمت شستشوی فرش – قیمت ریشه زدن فرش دستباف

سوالات متداول رفو فرش

نحوه رفو فرش به چه صورت است ؟

روش رفوگری فرش با توجه به عوامل مختلفی معین می شود مانند اینکه فرش دستباف است یا ماشینی، آسیب فرش از کدام نوع است (سوختگی، پوسیدگی و …)، میزان خرابی چقدر است و عوامل دیگر.

اما روش کلی رفو به شرح زیر است:

  1. غبارگیری و پاک کردن فرش از آلودگی ها
  2. قیچی کردن الیاف قسمت آسیب دیده فرش
  3. گره زنی و بافت الیاف جدید در قسمت آسیب دیده
  4. هم سطح کردن الیاف جدید با سطح فرش

رفوگری فرش ماشینی چگونه است ؟

بنا به دلایل مختلفی مانند شستشوی نامناسب، استفاده از مواد شوینده نامناسب، عدم احتیاط به هنگام حمل و نقل و … ممکن است فرش ماشینی دچار آسیب و پارگی شود که در این صورت نیاز به رفو دارد

رفو فرش سوخته به طریقی انجام میشود؟

فرش های ماشینی و دستباف ممکن است در اثر سهل انگاری دچار سوختگی با مواد داغ گوناگون مانند سیگار، اتو، ذغال، ظرف داغ و … شوند که اگر مقدار این سوختگی کم باشد می توان از روش های خانگی برای رفع آن استفاده کرد اما اگر میزان سوختگی عمیق باشد باید توسط رفوگر ماهر تعمیر و ترمیم انجام گیرد.

قالیشویی طره
قالیشویی طره

قالیشویی طره با پشتوانه سه نسل تجربه ،انواع خدمات قالیشویی ، مرمت فرش دستباف ،دارکشی ، لکه بـرداری و ارائه می نماید .

یک پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *